بارداری

بارداری در کمترین زمان

بارداری اصطلاحی است که وضعیت یک زن در یک دوره زمانی 9 ماهه را توصیف می کند. در طی این دوره، یک یا چند جنین در داخل رحم زن رشد می کند. 

در بارداری طبیعی، تخمک رها شده توسط تخمدان‌ ها، وارد لوله‌ ی فالوپ ( لوله ی متصل ‌کننده‌ ی تخمدان به رحم) می شود که در صورت لقاح با اسپرم، سلول تخم یا زیگوت ایجاد می‌ شود. سپس سلول تخم به سمت رحم حرکت کرده و مراحل تکامل خود را به مدت 9 ماه درون رحم طی می کند.

در بعضی موارد که البته شایع نیست، سلول تخم لقاح ‌یافته در خارج از جدار داخلی رحم مستقر می شود و رشد می کند که به آن حاملگی خارج از رحم می گوییم. بارداری خارج از رحم خطرناک است و باید سریع خاتمه یابد.

جالب است بدانید دو عامل مهم وجود دارد که به وقوع بارداری سریع کمک کرده و شانس بارداری را افزایش می ‌دهد.

این عوامل عبارتند از:

  • داشتن تخمک گذاری منظم هر ماه
  • داشتن اسپرم کافی و با کیفیت و رابطه جنسی محافظت نشده

بارداری از اولین روز آخرین قاعدگی مادر، 40 هفته حساب می شود. مهم است که به یاد داشته باشید که تاریخ زایمان شما فقط یک تخمین است – اکثر نوزادان بین 38 تا 42 هفته پس از اولین روزاخرین قاعدگی و تنها درصد کمی از زنان در تاریخ مورد انتظار زایمان می کنند.

بارداری

تشخیص بارداری

بارداری را می ‌توان با استفاده از تست‌ های بارداری تشخیص داد یا اینکه خود زن متوجه تعدادی از علائم اولیه بارداری، از جمله عقب افتادن قاعدگی، افزایش دمای بدن، خستگی، حالت تهوع و افزایش تکرر ادرار شود.

درتست‌ های بارداری، حاملگی از طریق بررسی هورمون‌ هایی تشخیص داده می شود که به‌ عنوان نشانگرهای بارداری عمل می‌ کنند. تست های بارداری شامل آزمایش‌های بالینی خون یا ادرار است که می ‌تواند حاملگی را از شش تا هشت روز پس از لقاح تشخیص دهد. 

در حالی که آزمایش های خون بارداری دقیق ‌تر هستند و می‌ توانند مقادیر دقیق هورمون hCG (که فقط در دوران بارداری وجود دارد) را زودتر تشخیص دهند، ارزیابی آنها زمان بیشتری می ‌برد و گران ‌تر از آزمایش‌ های ادرار بارداری خانگی هستند. 

امکان انجام آزمایش ادرار در مطب پزشک نیز وجود دارد، اما این آزمایش لزوماً دقیق تر از آزمایش بارداری خانگی مثل تست بی بی چک نیست و به طور بالقوه می تواند هزینه بیشتری داشته باشد.

علائم اولیه بارداری

به طور معمول، متخصصان هفته اول بارداری را از اولین روز آخرین قاعدگی یک زن اندازه گیری می کنند. اگرچه یک زن در این مرحله واقعا باردار نیست، شمارش هفته 1 از آخرین دوره قاعدگی می تواند به تعیین تاریخ تخمینی بارداری زن کمک کند. برخی از زنان در هفته اول هیچ علامت بارداری ندارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است علائمی مانند خستگی، حساس شدن سینه ها و گرفتگی خفیف را تجربه کنند

تشخیص بارداری

برخی از زنان در هفته اول هیچ علامت بارداری ندارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است علائمی مانند خستگی، حساس شدن سینه ها و گرفتگی خفیف را تجربه کنند

عقب افتادن قاعدگی اغلب اولین علامت اولیه بارداری است اما علائم دیگری هم ممکن است مشاهده شود که شامل موارد زیر است:

  • حالت تهوع
  • تغییرات سینه شامل حساسیت، تورم، یا احساس سوزن سوزن شدن
  • تکرر ادرار
  • سردرد
  • افزایش دمای پایه بدن
  • نفخ در شکم
  • گرفتگی یا ناراحتی خفیف لگن بدون خونریزی
  • خستگی
  • تحریک پذیری یا نوسانات خلقی
  • هوس غذایی یا بیزاری از غذا
  • افزایش حس بویایی
  • طعم فلزی در دهان

البته نوع جنسیت جنین نیز در علائم بارداری تاثیر می گذارد. برای مثال در بارداری پسر علائمی مثل جوش، آکنه و لک بارداری، نداشتن تهوع صبحگاهی، ویار غذاهای ترش و شور، خشکی پوست یا سرد شدن پاها شایع هستند.

عوامل خطرآفرین برای جنین در دوران بارداری

زایمان زودرس:

رشد و نمو جنین به طور تکاملی در طول بارداری رخ می دهد و تا هفته های آخر ادامه دارد . نوزادانی که سه هفته یا بیشتر زودتر از موعد مشخص شده متولد می شوند، بیشتر در معرض خطر ناتوانی جسمی یا حتی مرگ هستند. 

اسید فولیک: اسید فولیک یک ویتامین B است که می تواند به جلوگیری از نقص های مادرزادی کمک کند. البته مصرف آن باید حتما طبق نظر پزشک باشد.

سیگار کشیدن:

بهترین زمان برای ترک سیگار قبل از بارداری است، اما ترک در هر زمانی از بارداری می تواند به کودک شما کمک کند تا زندگی بهتری را شروع کند.

الکل:

هنگامی که الکل می نوشید، کودک در حال رشد شما نیز همینطور است. حتی مقادیر خیلی کم از الکل هم آسیب به جنین می رساند.

مصرف مواد مخدر:

مصرف مواد مخدر در دوران بارداری می تواند برای سلامت کودک شما مضر باشد. مواد شیمیایی موجود در در مواد مخدر از طریق بدن شما به کودک شما می رسد و می تواند به رشد کودک شما آسیب برساند.

عفونت های رحمی:

همیشه نمی دانید که آیا عفونت دارید یا نه – گاهی اوقات حتی احساس بیماری هم نمی کنید. برای بررسی این موضوع با متخصص زنان زایمان مشاوره کنید.

اچ آی وی:

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، در اسرع وقت آزمایش HIV بدهید و شریک زندگی خود را نیز تشویق کنید که آزمایش بدهد. اگر HIV دارید و باردار هستید، کارهای زیادی می توانید انجام دهید تا خود را سالم نگه دارید و HIV را به کودک خود ندهید.

دیابت:

کنترل ضعیف دیابت در دوران بارداری احتمال نقایص مادرزادی و سایر مشکلات را برای کودک شما افزایش می دهد.

فشار خون بالا:

فشار خون بالا می تواند خطر ابتلا به مشکلات در دوران بارداری را افزایش دهد.

افسردگی:

افسردگی شایع و قابل درمان است. اگر فکر می کنید افسردگی دارید، در اسرع وقت به دنبال درمان از پزشک خود باشید.

خونریزی و اختلالات لخته شدن خون:

خونریزی و اختلالات انعقادی می تواند باعث مشکلات جدی در دوران بارداری از جمله سقط جنین شود. اگر خونریزی یا اختلال انعقادی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

سفر:

اگر قصد سفر در داخل کشور یا خارج از کشور را دارید، ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. سفر ممکن است در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند. همچنین از کیفیت مراقبت های پزشکی در مقصد و در حین حمل و نقل مطلع شوید.

بارداری هفته به هفته

بارداری هفتگی

هر هفته بارداری شامل شرحی از رشد کودک شما و همچنین توضیحی در مورد تغییراتی است که در بدن شما رخ می دهد. همچنین اطلاعات پزشکی مهمی را پیدا خواهید کرد که به سلامت شما و کودکتان کمک می کند.

اصطلاح رایج دیگری که در طول بارداری خود می شنوید، سه ماهه است. بارداری به سه دوره ی سه ماهه تقسیم می شود:

سه ماهه اول بارداری:

از هفته 1 تا پایان هفته 12بارداری را سه ماهه ی اول حاملگی می گویند. در این دوره، ناخن های دست و پای جنین شروع به رشد کرده و قسمت های خارجی گوش تشکیل می شوند. اندام های تناسلی کودک شما نیز رشد می کنند، اما تشخیص جنسیت کودک در سونوگرافی دشوار است.

در 3 ماهه اول حاملگی، ممکن است علائمی مانند حالت تهوع و استفراغ، یبوست، گاز و سوزش سر دل، تغییرات سینه مانند تورم، خارش و تیره شدن نوک سینه ها را داشته باشید.

سه ماهه دوم بارداری:

از هفته 13 تا پایان هفته 26 بارداری را سه ماه ی دوم  حاملگی می گویند. سه ماهه دوم حاملگی زمانی است که تمام اجزای بدن جنین به طور کامل شکل میگیرد. در این دوره بند ناف جنین به جفت و دیواره رحم شما متصل می شود. اندام های جنسی خارجی نیز شروع به رشد می کنند.

در سه ماهه دوم بارداری ممکن است علائمی مثل فشار واژن، درد کمر، تکرر ادرار، اسهال، افزایش ترشحات واژن و سفتی در قسمت پایین شکم داشته باشید.

سه ماهه سوم بارداری:

از هفته 26 تا پایان بارداری را سه ماه ی سوم حاملگی می گویند. در سه ماهه سوم حاملگی، یک زن ممکن است درد، بیشتری را در رحم خود تجربه کند و در مورد زایمان خود مضطرب شود. 

در سه ماهه سوم تحرک جنین زیاد می شود واز نظر وزن و اندازه رشد می کند. ریه های جنین هنوز در حال تکمیل شدن هستند و چرخش سر جنین به سمت پایین رحم شروع می شود.

ماشین حساب بارداری

ماشین حساب بارداری نرم افزاری است که می تواند سن بارداری را بر اساس تاریخ آخرین پریود، تاریخ سونوگرافی، تاریخ لقاح یا تاریخ کاشت جنین ( IVF )تخمین بزند.

محاسبه ی سن بارداری بر اساس هفته و دوره ی سه ماه (سه ماه اول ، سه ماهه دوم و سه ماه سوم بارداری) انجام می شود. کل بارداری 40 هفته یا 9 ماه و 9 روز است و عواملی مثل زایمان زودرس یا آمادگی برای زایمان طبیعی می تواند روی این تعداد روز تاثیر گذارد و همیشه خیلی دقیق و قطعی نیست.

آیا کنجکاو هستید که جنین در حال رشد شما چقدر بزرگ است، کودک شما وقتی در درون شما رشد می کند چگونه به نظر می رسد و چه زمانی حرکت او را احساس خواهید کرد؟

با استفاده از انجام سونوگرافی و گرفتن عکس بارداری می توانید جنین در حال رشد خود را مشاهده کنید. در تصاویر سونوگرافی بارداری مراحل رشد و تکامل جنین به خوبی مشاهده و بررسی می شود. البته هدف اصلی از سونوگرافی بارداری بررسی وضعیت جنین به لحاظ سلامت جسمانی او و پیشگیری از خطرات احتمالی است.

منابع

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *