کمردرد در بارداری

کمردرد در بارداری، یکی از بزرگترین مشکلات زنان در دوران بارداری است. معمولا سه چهارم زنان کمردردررا در بارداری تجربه خواهند کرد.

کمردرد در بارداری، برای اکثر خانم ها یکی از علائم طبیعی بارداری است. در سه ماهه اول، کمردرد معمولا با افزایش هورمون ها و استرس مرتبط است. اگر قبل از بارداری کمردرد داشتید یا اگر اضافه وزن داشته باشید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای کمردرد در بارداری خود باشید.

شما می توانید با کارهایی مثل اجتناب کردن از ایستادن بیش از حد روی پا، پوشیدن کفش های استاندارد و تمرکز بر وضعیت مناسب بدن، کمردرد در بارداری را به حداقل برسانید. با این حال نمی توانید کمردرد را به طور کامل درمان کنید.

کمردرد در بارداری

در صورت امکان از کمپرس یخ برای تسکین کمردرد در بارداری و از ماساژ قبل از تولد نوزاد استفاده کنید. کمردردهای مرتبط با بارداری معمولاً پس از زایمان به خودی خود برطرف می شوند. کمردرد شدید که بیش از 2 هفته طول بکشد ممکن است به درمان پزشکی یا فیزیوتراپی نیاز داشته باشد.

زنان باردار باید قبل از شروع هر گونه دارو یا درمان جدید در دوران بارداری با متخصص مربوطه صحبت کنند.

 

علت کمردرد در اوایل بارداری

عوامل مختلفی می تواند باعث کمردرد در بارداری باشد. برای برخی از زنان، این کمردرد دوران بارداری در واقع نشانه ی اولیه بارداری است. اگر در سه ماهه اول کمردرد را تجربه می کنید، ممکن است به چند دلیل باشد :

افزایش هورمون

در طول بارداری، بدن هورمون هایی ترشح می کند که به نرم شدن و شل شدن رباط ها و مفاصل لگن کمک می کند. هورمون ها در سراسر بدن شما حرکت می کنند و بر تمام مفاصل شما تأثیر می گذارند. 

در سه ماهه اول بارداری، این نرم شدن و شل شدن می تواند به طور مستقیم روی کمر شما تأثیر بگذارد. شما اغلب این تاثیر را به شکل درد در ناحیه ی کمر احساس خواهید کرد.

فشار

استرس می تواند عاملی برای کمردرد در بارداری باشد. استرس باعث افزایش درد و سفتی عضلانی به ویژه در نقاط ضعیف می شود.

همانطور که گفتیم، هورمون‌های بارداری روی مفاصل و رباط ‌های شما تاثیر منفی می گذارند و اگر اضطراب در مورد کار، خانواده، بارداری یا موضوع دیگری داشته باشید، بیشتر احساس درد در کمر خود خواهید داشت.

کمردرد در سه ماهه دوم و سوم بارداری

همانطور که بارداری شما پیشرفت می کند، عوامل دیگری می توانند کمردرد شما را تشدید کنند.

کمردرد در سه ماهه دوم و سوم بارداری

بزرگ شدن شکم

همانطور که شکم شما بزرگتر می شود، تغییراتی در وضعیت بدن شما به وجود می آید که بر نحوه نشستن، ایستادن، حرکت و خواب شما تأثیر میگذارد. وضعیت نامناسب، ایستادن برای مدت طولانی و خم شدن، می تواند باعث ایجاد یا تشدید کمردرد در بارداری شود.

افزایش وزن

یکی از دلایل مهم کمردرد در بارداری افزایش وزن است.کمر شما باید وزن کودک در حال رشد را نیز تحمل کند. این وزن عضلات شما را تحت فشار قرارمی دهد. اگر افزایش وزن شدید هم داشته باشید، فشار خیلی بیشتری به عضلات وارد می شود و کمردرد اساساً اجتناب ناپذیر است.

زنانی که اضافه وزن دارند یا قبل از باردار شدن کمردرد داشته اند، در دوران بارداری خود بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند.

درمان کمردرد شدید در بارداری

مهم نیست که در چه مرحله ای از بارداری خود هستید، راه هایی برای درمان کمردرد در بارداری وجود دارد. احتمالاً نمی توانید به طور کامل از کمردرد پیشگیری کنید، اما می توانید به کاهش درد کمک کنید.

نکاتی مهم برای جلوگیری از کمردرد شدید در بارداری

برای جلوگیری از کمردرد شدید در بارداری، سعی کنید نکات زیر را رعایت کنید.

1.وقتی نشسته اید یا ایستاده اید، سعی کنید بدن شما در وضعیت خوبی باشد. صاف بایستید، قوز نکنید و شانه‌هایتان را به سمت بکشید.

2. برای جلوگیری از کمردرد در بارداری، سعی کنید از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید. اگر زیاد روی پا خود می ایستید، سعی کنید یک پای خود را روی یک سطح مرتفع قرار دهید.

3.اگر نیاز به برداشتن چیزی دارید، به جای خم شدن روی کمر، چمباتمه بزنید.

4.از بلند کردن وسایل سنگین خودداری کنید.

5. کفش های بدون پاشنه یا پاشنه کوتاه بپوشید.

6. سعی کنید به پهلو بخوابید، و زیر شکم و بین زانوهایتان بالشت نرم بگذارید. این کار برای کاهش کمردرد در بارداری خیلی موثر است.

7. تمرینات مخصوص بارداری را که برای تقویت و حمایت از شکم و کمر طراحی شده اند، انجام دهید.

8. همانطور که شکم شما بزرگ می شود، می توانید از کمربند برای کمک به کاهش فشار از روی کمر خود استفاده کنید.

9. هنگام نشستن، سعی کنید پاهای خود را بالا بیاورید و مطمئن شوید که صندلی شما پشتی خوبی دارد. می توانید از یک بالش کمری استفاده کنید.

10. شنا یکی از تمرینات بسیار توصیه شده برای کاهش کمردرد در بارداری است زیرا فشار را از ستون فقرات خارج می کند.  وقتی در آب معلق هستید، نیرو جاذبه هیچ تاثیری بر بدن شما ندارد و شما در آب بی وزن هستید.
صرفاً بالا و پایین رفتن در مسیرهای استخر به کاهش فشار ستون فقرات شما کمک می کند و پاها، بازوها، و عضلات کمر شما را تقویت می کند.

درمان کمردرد در بارداری

درمان خانگی کمردرد در بارداری

روش هایی وجود دارند که می توانید با استفاده از آن ها کمردرد در بارداری را کاهش دهید که شامل موارد زیر می شود:
• برای کاهش کمردرد در بارداری سعی کنید استراحت کافی داشته باشید.

• اگر احساس کردید کمردرد شما با افزایش استرس بیشتر می شود، کارهایی مانند مدیتیشن و یوگای قبل از تولد نوزاد می توانند راه های مفیدی برای کاهش سطح استرس شما باشند.
مدیتیشن تکنیکی است که می توانید در هر زمان و در هر مکان انجام دهید. روش های متعددی برای تمرین مدیتیشن به منظور کاهش کمردرد در بارداری وجود دارد. می توانید در یک مکان ساکت بنشینید یا دراز بکشید و روی تنفس آگاهانه، دم و بازدم عمیق تمرکز کنید. 

• می‌ توانید از کمپرس یخ برای تسکین کمردرد در بارداری استفاده کنید. در 48 تا 72 ساعت اول، یک کیسه یخ پیچیده شده با حوله را به مدت 15 دقیقه قرار دهید.
سپس از گرما برای تقویت گردش خون و کاهش دردهای طولانی مدت استفاده کنید. 2 فنجان برنج نپخته را در یک جوراب نخی بریزید. انتهای باز جوراب را گره بزنید و به مدت 60 ثانیه در مایکروویو قرار دهید. سپس به مدت 15 دقیقه روی ناحیه دردناک بمالید.

• ماساژهای دوران بارداری نیز می ‌توانند به طرز شگفت‌ انگیزی آرامش ‌بخش باشند.
ماساژ درمانی قبل از تولد نوزاد می ‌تواند به سرعت کمردرد را به ویژه در زمانی که کمردرد حاد است، (احساس درد در عصب سیاتیک در باسن و پاها) کاهش دهد. 

تحقیقات نشان داده است که علاوه بر تسکین درد، ماساژ منظم دوران بارداری می تواند به کاهش افسردگی و اضطراب در بارداری کمک کند.
ماساژ سوئدی رایج ‌ترین و توصیه ‌شده‌ ترین روش ماساژ قبل از تولد نوزاد برای تسکین کمردرد در بارداری است. زیرا ملایم و آرام‌ بخش است، سطح اکسیژن خون را بالا می برد و به افزایش گردش خون در بدن کمک می کند.

زنان باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنند تا از بی خطر بودن ماساژ قبل از تولد نوزاد مطمئن شوند. برای راحتی روی میز ماساژ، معمولاً حالت خوابیده به پهلو بهترین است.
اگر کمردرد شما شدید است، با پزشک خود در مورد داروهایی برای درمان صحبت کنید. شما نباید هیچ دارویی را بدون تایید پزشک خود مصرف کنید.

آیا کمردرد در بارداری خطرناکه؟

کمردرد در بارداری معمولاً طبیعی است. اما در برخی موارد، می تواند نشانه ای از مشکلات جدی مانند زایمان زودرس یا عفونت دستگاه ادراری باشد.
زنانی که در دچار کمردرد در بارداری می شوند، در صورت مشاهده علائم زیر باید با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس بگیرند:

• درد شدید
• کمردردی که بیش از 2 هفته طول بکشد
• گرفتگی هایی که در فواصل زمانی معین رخ می دهد و به تدریج تشدید می شود
• مشکل یا درد هنگام ادرار کردن
• احساس سوزن سوزن شدن در اندام ها
• خونریزی واژینال
• ترشحات نامنظم واژن
• تب

کمردرد در بارداری و جنسیت جنین

کمردرد در بارداری، از علائم اولیه بارداری است و هیچ ارتباطی به جنست جنین شما ندارد. زنانی که قبل از بارداری از آمادگ جسمانی بالاتری برخوردار باشند، در طول بارداری کمردرد کمتری را تجربه خواهند کرد و برعکس هر چقدر از نظر فیزیکی ضعیف تر باشید، کمردرد در بارداری بیشتر شما را اذیت خواهد کرد.

منابع

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *